Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemeen

 • Wat is BLEPHASTEAM®?

  BLEPHASTEAM® is een vernieuwend gepatenteerd medisch hulpmiddel, dat latente warmtetherapie levert rond de oogleden en ontworpen is om symptomen te verlichten die veroorzaakt zijn door Meiboom Klier Dysfunctie (MKD).

  Deze aandoening veroorzaakt bepaalde oogirritaties, waaronder droge ogen. Dit innoverend apparaat creëert een milieu dat op een natuurlijke manier de kwaliteit van de traanfilm verbetert, en daardoor ook de gezondheid van het oogoppervlak, het zicht en het comfort.

  Het voornaamste effect is de verbetering van de dikte en de kwaliteit van de olie- of vetlaag van de traanfilm, om de traanfilm te stabiliseren. Deze vetlaag van de traanfilm wordt geproduceerd door de Meiboom klieren in de oogleden. Deze klieren kunnen verstopt raken, waardoor ondermeer droge ogen ontstaan. BLEPHASTEAM® is ontworpen om latente warmte therapie te bezorgen, om de inhoud van de Meiboom klieren vloeibaar te maken en de klieren te ontstoppen, om zo het welzijn van het oogoppervlak te verbeteren.

 • Wanneer mag ik BLEPHASTEAM® niet gebruiken?

  BLEPHASTEAM® mag niet gebruikt worden, tenzij op medisch voorschrift:

  In geval van acute aandoeningen van ogen en/of oogleden,

  In geval van recent trauma en hoornvliesletsels

  In geval van Meiboom seborrhea (bovenmatige afscheiding van de ooglidklieren), 

  Na chirurgie van ogen of omgeving.

  Raadpleeg uw oogarts bij twijfel.

 • Hoe reinig ik BLEPHASTEAM®?

  Het apparaat van BLEPHASTEAM® mag slechts door één enkel individu worden gebruikt en moet zorgvuldig schoongemaakt worden. Reinig het apparaat met de meegeleverde droge blauwe doek of een in alcohol-gedrenkte doek.

  Dompel het apparaat niet onder in water of reinig het niet onder stromend water.

 • Welke temperatuur levert BLEPHASTEAM®?

  De veiligheid en de doeltreffendheid van BLEPHASTEAM® werden beoordeeld in vele klinische studies. Het is aangetoond dat het niveau van temperatuur en vochtigheid, samen met de duur van de de behandeling veilig en comfortabel zijn. BLEPHASTEAM® warmt uw oogleden op tot 40°C, een temperatuur die volstaat om het verstoppende meibum te smelten, zonder risico voor uw ogen en oogleden.

 • Hoe lang blijft BLEPHASTEAM® warmte geven?

  BLEPHASTEAM® zou 15 minuten voor gebruik moeten worden aangesloten om correct te kunnen voorverwarmen. Daarna is het apparaat klaar voor gebruik. Alvorens de sessie te beginnen, bevochtig twee ringen BLEPHASTEAM® en plaats hen in het apparaat. Zet de bril op zodat hij comfortabel over uw ogen zit.

  De BLEPHASTEAM® sessie duurt 10 minuten. Ondertussen kunt u lezen, TV kijken of eenvoudigweg rusten.

  Lees zorgvuldig de bijsluiter voor gebruik.

 • Mag BLEPHASTEAM® bij kinderen gebruikt worden?

  BLEPHASTEAM® zou slechts bij kinderen mogen gebruikt worden onder supervisie, na het raadplegen van een oogspecialist. Er zijn geen klinische gegevens over de veiligheid en doeltreffendheid bij kinderen.

 • Mag ik BLEPHASTEAM® met andere producten gebruiken?

  Als u contactlenzen draagt, verwijder ze altijd alvorens BLEPHASTEAM® te gebruiken.
  Oogdruppels mogen niet gebruikt worden in de periode van 15 minuten vóór of na gebruik van BLEPHASTEAM®.

 • Mag ik BLEPHASTEAM® met mijn contactlenzen gebruiken?

  Zoals bij elke oftalmologische behandeling, wordt aanbevolen uw contactlenzen altijd te verwijderen alvorens BLEPHASTEAM® te gebruiken.

 • Hoe BLEPHASTEAM® gebruiken?

  BLEPHASTEAM® is een medisch hulpmiddel dat door uw oogspecialist wordt voorgeschreven. Wij adviseren u om BLEPHASTEAM® twee keer per dag te gebruiken tenzij anders aanbevolen door uw oogspecialist. U moet minstens 4 uren wachten tussen elke sessie.

  Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzingen op BLEPHASTEAM® bijsluiter te volgen.
  Het apparaat moet met bevochtigde BLEPHASTEAM® ringen worden gebruikt. Deze ringen zijn slechts voor éénmalig gebruik en moeten voor elke sessie worden vervangen.

  Het apparaat van BLEPHASTEAM® mag slechts door één enkel individu worden gebruikt en moet zorgvuldig schoongemaakt worden. Reinig het apparaat met de meegeleverde droge blauwe doek of een in alcohol-gedrenkte doek.

 • Hoe helpt BLEPHASTEAM® om symptomen van MKD te verlichten?

  De Meiboom klieren scheiden een olieachtige substantie af die verdamping van de tranen vermijdt en uw ogen tegen droogte beschermt.

  BLEPHASTEAM® levert latente warmtetherapie om de Meiboom klieren te deblokkeren en zo de gezondheid van de oogleden en het oogoppervlak te verbeteren. De warmte en de vochtige lucht die binnen het apparaat wordt veroorzaakt, doen de verstoppende afscheidingen smelten, die evacuatie, na massage en druk op de oogleden makkelijker kunnen verwijderd worden.

  BLEPHASTEAM® creëert een milieu dat op een natuurlijke manier de kwaliteit van de traanfilm verbetert,  en daardoor ook de gezondheid van het oogoppervlak, het zicht en het comfort. Het voornaamste effect is de verbetering van de dikte en de kwaliteit van de olie- of vetlaag van de traanfilm, om de traanfilm te stabiliseren.

 • Hoe MKD behandelen?

  Wanneer MKD herkend wordt als de basis van het problem, zal de oogspecialist een traditioneel regime voorstellen van ooglid warmte therapie en ooglid hygiëne. Het is essentieel te weten dat MKD een regelmatige behandeling vereist.

  MKD behandeling bestaat uit dagelijkse ooglid hygiëne. Systemische antibiotica, lokale antibiotica en lokale corticosteroïden kunnen voorgeschreven worden en vereisen de tussenkomst van een arts, zoals voor elke geassocieerde huidaandoening.

  Dit regime van verwarming van de oogleden is kritisch, en gebeurt vaak met warme kompressen die niet practisch zijn, tijdrovend, en die geen latente en gecontroleerde vochtige warmte technologie leveren. 

  Blephasteam® ooglid verwarmend apparaat werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan de vereisten van de patient en de oogspecialist in termen van doeltreffendheid, veiligheid en gemak.

  Blephasteam® is een gepatenteerd medisch hulpmiddel dat gebaseerd is op de originele wetenschappelijke studies van Dr J R Fuller, een Britse oogarts. Dit innoverend apparaat creëert een milieu dat op een natuurlijke manier de kwaliteit van de traanfilm verbetert, en daardoor ook de gezondheid van het oogoppervlak, het zicht en het comfort.

  BLEPHASTEAM® is ontworpen om latente warmte therapie te bezorgen, om de inhoud van de Meiboom klieren vloeibaar te maken en de klieren te ontstoppen, om zo het welzijn van het oogoppervlak te verbeteren.

  Dit hulpmiddel is gemakkelijk, veilig en laat toe te kijken en te knipperen tijdens het gebruik. Het werd ontwikkeld volgens alle veiligheidsvereisten.

  De aanbevolen ooglidhygiëne bestaat uit 3 stappen. Elke stap is essentieel voor de gezondheid van uw ogen:

  Stap 1:

  mkd-stap1

  Verwarm uw oogleden gedurende 10 minuten, 2 maal per dag, om de dike olie in de klieren vloeibaar te maken.

  Stap 2:

  mkd-stap2

  Op het einde van uw Blephasteam® sessie, raden we u aan om uw oogleden te masseren om de olie-achtige substantie te verwijderen door de verstopte klieren samen te drukken. Deze stap is essentieel; een massage van uw oogleden helpt de vloeibaar geworden olie-achtige substantie uit de klieren te duwen. Dit verbetert het oculair comfort.
  Masseer zacht het bovenste ooglid, door kleine cirkelvormige bewegingen te maken dichtbij de wimpers. Masseer dan het onderste ooglid van binnen naar buiten.

  Stap 3:

  mkd-stap3

  Reinig uw ooglidranden met een vochtig kompres om de olie-achtige secretie te verwijderen van de wimpers.

  Voor een complete ooglidtherapie, reinig uw oogleden met een lotion of doekjes, zoals de bewaarmiddelvrije kompressen Blephaclean®.

  De ooglidhygiëne ‘s morgens is uiterst belangrijk, omdat schilfers en korstjes zich ‘s nachts ophopen. 

 • Hoe MKD herkennen?

  De symptomen van MKD zijn niet specifiek en worden vaak verward met symptomen van droge ogen en andere oogaandoeningen die gepaard gaan met jeuk, branderig gevoel, gevoel van vreemd lichaam, droogte ... Rode en ontstoken oogleden zijn kenmerkend voor ontsteking van de oogleden. Vaak is er een combinatie met korstjes en samengeplakte oogleden.

  Een onderzoek van uw oogleden en uw Meiboom klieren is noodzakelijk. Om zeker te zijn of u aan MKD lijdt, adviseren wij u om uw oogspecialist te raadplegen.

 • Wat is Meiboom Klier Dysfunctie?

  Meiboom Klier Dysfunctie (MKD) wordt gekenmerkt door een verstopping van de openingen van de klieren door het meibum (dikke olieachtige substantie). Het meibum stapelt zich op in de klieren en wordt onvoldoende uitgescheiden. Bovendien is het deel dat toch in de traanfilm terechtkomt van minder goede kwaliteit. Dit veroorzaakt verhoogde verdamping van de tranen en heeft droge ogen als gevolg. Uw Meiboom klieren zijn gezwollen, en uw oogleden ontstoken, wat irritatie, jeuk, wazig zicht en een gevoel van zandkorrel in het oog veroorzaakt.

 • Wat zijn Meiboom klieren?

  De Meiboom klieren bevinden zich aan de rand van de oogleden. Zij produceren een olieachtige substantie (meibum, te vergelijken met talg in de huid)die één component van de traanfilm uitmaakt (de vetlaag). Deze vetlaag voorkomt snelle verdamping van de tranen en beschermt uw ogen tegen droogte en beschadiging van het oogoppervlak.

 • Waar kan ik BLEPHASTEAM® en BLEPHASTEAM® ringen kopen?

  U kan als volgt een bestelling plaatsen: telefonisch bij Théa Pharma (Tel. 09/3657740), online via Ophtadirect.be of in de apotheek.


Technische vragen

Betaal met

Bancontact Mastercard Paypal Visa

Meer weten